
Kriz zamanları şirketler, maliyetleri kısma adına çeşitli işten çıkarmalar yapmakta ve son zamanlarda bu çıkarmalarda en çok tercih edilen kesim ise yaşı ilerlemiş çalışanlar olmaktadır. Bunun nedeni işverenlerin artık derin bilgi, yaratıcılık ve kişilik özelliklerinden çok fiziksel eforu ön planda tutması. Uzmanlaşmadan ziyade birkaç kişinin yapabileceği işi bir kişinin yapmasını tercih eden işverenler, bu ağır görevi ileri yaştaki çalışanların yerine getiremeyeceğini düşünüyor. Bu kısır beklenti nedeniyle 40 yaş üstünün hiçbir şekilde istihdam edilmemesi tercih ediliyor.
Bugün 30’lu yaşlarda bir çalışan ya da mesleğe yeni atılan benim gibi bir gençseniz, iş hayatının oldukça çetin ama hayatın da bir o kadar zor olduğunu ya anlamışsınız ya da yeni yeni anlıyorsunuzdur. Ama şimdiden yapacağınız sabırlı bir yatırım sayesinde 45 yaşından sonra karşılaşacağınız olası bir işsizlik problemi o kadar da yıpratıcı olmayabilir. Türkiye’de yedinci yılını doldurmak üzere olan bireysel emeklilik sisteminde (BES) 2010’un ilk altı ayında katılımcı sayısının 2,151,790'a fon büyüklüğünün ise 10,347,956,085’e ulaşmasının bir nedeni de böyle düşünenlerin sayısının çoğalması.
BES, 2003’te hayata geçti. 2004 yılında 314 bin katılımcı ve 296 bin TL fon tutarı olan sistemde, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin son verilerine göre, Temmuz 2010 itibariyle katılımcı sayısı 2,177,243’ye dayandı, fon büyüklüğü ise 10 milyon TL’yi geçti. Ancak en dikkat çekici artış emeklilik yatırım fonlarının getirisinde gözlendi. 2008’de yüzde 9.5 olan emeklilik fonlarının getirisi 2009’da ise yüzde 10’ları buldu. 2010’un ilk altı ayında ise getiri oranı yüzde 16 oldu. Emeklilik fonlarındaki bu artış Kurumsal Yatırımcı Yönetici Derneği’nin verilerine göre yılın ilk yarısında yüzde 1.26 artan B tipi yatırım fonlarını da katlıyor. 2003’ten 2009’e yedi yıllık dönemdeki getiri artışı yüzde 168.8, reel olarak da 66.3 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda. Yani sözün özü, bu sistemde “gelecek” var!
Ağustos 2010 itibariyle 14 şirketin faaliyet gösterdiği sistemin işleyişi karışık gibi görünse de oldukça basit. Sisteme katılmak için bir emeklilik şirketiyle emeklilik sözleşmesi imzalamak yeterli. Şirket tarafından kişiye özel bir emeklilik planı ve fon dağılımı teklifi sunuluyor. Emeklilik şirketine aylık olarak ödenen katkı payları, varsa kesintiler yapıldıktan sonra emeklilik yatırım fonlarında değerlendiriliyor. Katılımcı, birikiminin hangi fon veya fonlarda değerlendireceğine risk ve beklenti tercihine göre kendisi karar veriyor. Tek bir fon alınabildiği gibi iki, üç fonun karmasıyla da bir ürün oluşturabiliyor. Fonlar uzman portföy yöneticileri tarafından portföy yönetim şirketlerince yönetiliyor. Bu arada, katılımcı şirkette en az bir yıl kalmak şartıyla, bireysel emeklilik hesabında birikimlerini başka bir emeklilik şirketine aktarabilir; aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesaplarını birleştirebilir. Ayrıca yılda altı kez fon dağılımı oranını ve yılda en fazla dört kez emeklilik planını değiştirebilir. Eğer ekonominin gidişatına göre riskli ve daha az riskli fonlara geçişler yaparsanız getirilerinizi ortalamanın çok üzerine çıkarma imkanınız da olabilir!

Sistemde üç çeşit sözleşme yapılabiliyor. Bireysel, gruba bağlı ve işveren grup emeklilik sertifikaları. Ama en önemli konu şu ki; emekli olmak için katılımcının, sisteme ilk giriş tarihinden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak katkı payı ödemesi ve 56 yaşını tamamlaması gerekiyor. Burası önemli, çünkü sistem küçük tasarrufların uzun vadeli bir stratejiyle değerlendirilmesine dönük olarak tasarlandığı için 10 yıldan önce ayrılmak mantıklı değil. Eğer 10 yılı doldurmadan sistemden ayrılırsa katılımcının o güne kadar olan birikimi üzerinden yüzde 15, 10 yılı doldurduğu halde 56 yaşından küçükse yüzde 10 stopaj vergisi kesiliyor. Katılımcı 10 yılı doldurdu ve 56 yaşından da büyükse yüzde 3,75 stopaj vergisi ödüyor. Bu vergilerin nedeni sistemden çıkışların zorlaştırılmak istenmesi. Sistemin en cazip noktası ise hem bireysel katılımcılar hem de çalışanı için katkı payı ödeyen işverenlere bazı vergi indirimleri getirmesi. 200 TL’lik fon aldığında yüzde 25’lik vergi dilimindeyseniz 50 TL’si size iade ediliyor. Yani cebinizden 150 TL çıkmış oluyor. Yüzde 30’luk vergi dilimindeyseniz ise 70 lira size iade ediliyor ve cebinizden çıkan para 130 TL oluyor.
Muhtemel Kazanç
Bugün 25 yaşında olup, bireysel emeklilik sistemine katılacak bir kişinin 56 yaşında emekli olduğunda elde edeceği tahmin gelir şöyle olacaktır.Ayda 100 TL katkı payı öderse;a)Yüksek getirili senaryoToplam ödediği tutar:
37,200 TLMuhtemel birikimi:
200,774 TL (Katılımcı %25 vergi dilimi ile vergi avantajından yararlanırsa; yıllık %5 katkı payı artışı, %4 yönetim gideri kesintisi ve yıllık %6 reel getiri ile 56 yaşında emekli olduğundaki muhtemel birikim)
Yıllık getiri:
12,428 TL (Ortalama yaşam süresi 72 olarak alınarak hesaplanmıştır)
b)Düşük getirili senaryoToplam ödediği tutar:
37,200 TLMuhtemel birikimi:
128,176 TL (Katılımcı %25 vergi dilimi ile vergi avantajından yararlanırsa; yıllık %5 katkı payı artışı, %4 yönetim gideri kesintisi ve yıllık %3 reel getiri ile 56 yaşında emekli olduğundaki muhtemel birikim)
Yıllık getiri:
7,934 TL (Ortalama yaşam süresi 72 olarak alınarak hesaplanmıştır)

Siz de alternatif yaş ve katkı payınıza senaryolarına göre kişisel birikim ve analizinizi http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=53 adresinden tahmini olarak kendiniz yapabilirsiniz. Hatırlatmak gerekirse, burada yapılan hesaplamalar sonucu ulaşılan tutar tahmini bir tutar olup, emekliliğe hak kazandığınız dönemde bu tutarın gerçekleşeceği konusunda garanti verilmemektedir. Ayrıca, sistemin uzun vadede kazanç vadeden, erken ayrılma durumunda büyük getiriler sağlamayan bir sistem olduğunu da unutmayın!
Türkiye’de artık enflasyon tek haneli rakamlara geldi. Dolayısıyla yatırım araçlarının getirisi de ancak buralarda olacak. Emeklilik fonlarının getirisinin ortalamanın üzerinde olması nedeniyle küçük tasarrufların yeni adresi bireysel emeklilik fonları olacak gibi görünüyor. Diyeceğim o ki; bireysel emeklilik sistemi uzun vadede bir kazanç. Siz de sonunuzu düşünün ve kahraman olun!
Kaynaklar
Emeklilik Gözetim Merkezi BES 2009 Raporu
Emeklilik Gözetim Merkezi BES 2008 RaporuFinans Emeklilik ve Hayat BES 2009 RaporuTKYD Kurumsal Yatırımcı Dergisi Sayı: 2010/10